You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
tde-i18n/tde-i18n-nl/docs/tdeedu/kstars/jmoons.docbook

23 lines
1.7 KiB

<sect1 id="tool-jmoons">
<title>Het hulpmiddel Manen van Jupiter</title>
<indexterm><primary>Hulpmiddelen</primary>
<secondary>Het hulpmiddel Manen van Jupiter</secondary>
</indexterm>
<screenshot>
<screeninfo>Het hulpmiddel Manen van Jupiter </screeninfo>
<mediaobject>
<imageobject>
<imagedata fileref="jmoons.png" format="PNG"/>
</imageobject>
<textobject>
<phrase>Hulpmiddel Manen van Jupiter</phrase>
</textobject>
</mediaobject>
</screenshot>
<para>Met dit hulpmiddel worden de posities van de vier grootste manen van Jupiter (Io, Europa, Ganymedes en Callisto) in een grafiek getekend als een functie van de tijd. De tijd wordt verticaal uitgezet, de eenheden zijn dagen en de <quote>tijd=0,0</quote> correspondeert met de huidige simulatietijd. Langs de horizontale as is het verschil uitgezet met de positie van Jupiter, in boogminuten. Dit verschil wordt gemeten in de richting van de equator van Jupiter. Elke maan, in zijn baan om Jupiter, volgt in de grafiek een sinusvormige baan en heeft hierin een eigen kleur. De namen van de manen boven de grafiek geven aan welke kleur bij welke maan hoort. Deze grafiek wordt in Nederland ook wel een slingerdiagram genoemd.
Noot vertaler: deze manen waren de eerste nieuwe hemelobjecten die, na de uitvinding van de telescoop, in 1610 door Gallileo Gallilei werden ontdekt, en toonden aan dat niet alle hemelobjecten rond de aarde draaiden zoals men (in Europa) voor die tijd dacht. </para><para>U kunt met behulp van het toetsenbord de grafiek bewerken. De tijdas kan worden ingedrukt of uitgetrokken met de toetsen <keycap>+</keycap> en <keycap>-</keycap>. De tijd die in het midden van het venster wordt getoond kan worden veranderd met de toetsen <keycap>[</keycap> en <keycap>]</keycap>. </para>
</sect1>